Helping you to have a good vacation in Rovinj !

Weather by Freemeteo.com

Nudimo usluge prijevoza, transfere iz zračnih luka do hotela, apartmana i izleta.

 

 

 

Dobrodošli u Rovinj...

 

Rovinj je prekrasan  turistički grad na zapadnoj obali Istri. Rovinj je zbog svojih prirodnih i kulturnih ljepota,  ugostiteljske ponude, jedna od vodećih turističkih destinacija u Istri ali i u cijeloj Hrvatskoj. Malen ali šarmantan grad koji je oduševio svakoga koji je baren tren proveo u njemu.
Rovinj - hrvatski rekorder u ostvarenim noćenjima
07.10. 2011. ostvareno 3.000.000 noćenja!
Nakon 25 godina ( od 1986. godine), turistički je Rovinj na današnji dan ponovno dostigao brojku od ostvarenih 3.000.000 noćenja, što ga po DRUGU GODINU ZA REDOM  svrstava na  PRVO MJESTO PO BROJU OSTVARENIH NOĆENJA U HRVATSKOJ!
U odnosu na isti period prošle godine, ostvareni porast iznosi 347.716 noćenja, odnosno 13%. Ostvareno je ukupno 434.167 dolazaka što je za 16%, tj. 56.096 gostiju više od prošle godine.

 

Povijest

Rovinj se prvi put u povijesti spominje kao Castrum Rubini, u spisima Anonimusa iz Ravenne. Djelo je nastalo u 7.stoljeću, a detaljnim uvidom u spise zaključeno je da je Rovinj nastajao u razdoblju od 3. do 5.stoljeća. Neki izvori kažu da je okolica Rovinja bila nastanjena već u pretpovijesno doba, i to u doba Histra koji su trgovali sa Grcima i Etruščanima.
Tijekom povijesti Rovinj je izdržao razne napade, od Vizigota, Huna i Bizantinaca, a kasnije je duži period bio pod vlašću Mletaka. U srednjem je vijeku pretrpio napad kuge, no s obzirom na povoljnu klimu, Rovinj je koliko toliko bio pošteđen te napasti. Mleci vladaju gradom do kraja 18.stoljeća, a nakon toga na vlast stupa Austro-Ugarska. U to vrijeme grad je moderniziran, kao i ostali gradovi na obali, koji su bili pod austro-ugarskom vlašću.  1813. postaje dijelom Austro-Ugarske Monarhije sve do Prvoga svjetskog rata, kada prelazi pod talijansku vlast. Nakon kapitulacije Italije 1943. okupiraju ga Nijemci. Godine 1947. predan je Jugoslaviji u čijem sastavu ostaje do 1991. godine, kada je osnovana država Hrvatska.

Kultura i umjetnost

 
Stara gradska jezgra
Odlučite li se na bolje upoznavanje s ovim šarmantnim i romantičnim gradom, svakako Vam preporučujemo da krenete u šetnju starom gradskom jezgrom, koja je neobičan splet spomenika minulim vremenima. Uske, visoke kuće podupiru jedna drugu, i na njihovim prozorima, fasadama i balkonima možete vidjeti tragove baroka, neoklasicizma, renesanse, a razdoblje srednjeg vijeka i renesanse pobrinulo se da ih se zaštiti od nepovoljnih utjecaja. Naime, u to doba podignuti su gradski bedemi, koji su danas djelomično očuvani.
Sedam gradskih vrata
Od sedam gradskih vrata, troja su sačuvala svoj prvobitni oblik-Vrata Sv. Benedikta, Vrata pod zidom i Vrata Sv. Križa, dok su ostala vrata doživjela promjene tijekom vremena. Nakon što prođete Vrata stare ribarnice, ulazite u stari grad, i tu Vas čeka gradska vijećnica, nastala u 14. stoljeću, no također se mijenjala tijekom vremena.
Crkva sv. Eufemije
Svakako posjetite crkvu Sv. Eufemije, baroknu građevinu koja je najpoznatiji i najveći spomenik u gradu. Crkva je posvećena kršćanskoj mučenici Eufemiji, uz koju se vežu brojne legende, od kojih jedna kaže da je njen sarkofag doplivao do obale Rovinja. Sarkofag potječe iz 3. stoljeća, i nije dovršen. O samom liku Svete Eufemije malo se zna, a njene kosti pohranjene su u sarkofagu koji se nalazi u crkvi. Blagdan Sv. Eufemije slavi se 16. rujna, i to je jedna od najvećih svetkovina u Rovinju.
Batana
Rovinjski tradicijski simbol, socijalno-kulturni fenomen, nezaobilazna turistička atrakcija, sve je to u jednom rovinjska batana, trošna ribarska barčica iznimnih ribolovnih performansi. Glavno oruđe za preživljavanje mnogih Rovinjana od davnina pa sve do danas ili jednostavno filozofija života. Njoj u čast grad Rovinj je otvorio ekomuzej Kuća o batani gdje se mogu saznati sve pojedinosti o tom autohtonom ponosu grada.

 

Gastronomija

Kao što kažu domaćini u Rovinju, najteže im je preporučiti, odnosno odabrati nešto iz široke lepeze specijaliteta.
Svježa riba je zasigurno ono što će svaki ugostitelj ponosno istaknuti na svom meniju. Zubatac, brancin, orada, baraji, cipli, škarpine, arbuni, listovi, oslići, lignje, rakovi i rakovice, rovinjske dagnje i oštrige mame svojim 'jadranskim' okusom.
Svakako probajte istarski pršut, koji se obično služi s ovčjim sirom, a tipično istarsko jelo koje vrijedi probati svakako je maneštra. To je tipično istarsko jelo koje je mješavina juhe i variva, a priprema se od raznih vrsta povrća. To je ukusno i lagano jelo koje prija u svako doba godine.
Tu su naravno i jela s domaćom tjesteninom, poput fuža i njoka, koji se služe kao prilog raznim mesnim umacima, od kojih su svakako najprivlačniji oni od divljači. No naravno, kad ste već na moru, ne propustite kušati morske delicije poput marinada ili brudeta.
Uz sve to si priuštite i fina istarska vina, od kojih izdvajamo teran, malvaziju i borgonju. Istra je osim po vrhunskim vinima posebno poznata i po maslinovom ulju i tartufima.
Za kraj Vam preporučujemo i neki od tipičnih slatkiša, kao što su fritule, kroštule ili cukerančići.

Sport

 

U gradu Rovinju imat ćete zaista dovoljno prilika za bavljenje sportom, bez obzira jeste li rekreativac ili profesionalac. Od sportova na vodi do raznih sportova “na kopnu”-imat ćete raznih prilika da iskušate svoje sposobnosti.
Svakako, jedna od prvih preporuka koje Vam možemo dati je ronjenje. Rovinj je grad koji obiluje lokalitetima za ronjenje, a ako još niste savladali ovu vještinu, u Rovinju je dovoljno škola gdje možete naučiti roniti. Kad jednom savladate tu vještinu, krenite upoznavati podmorje Rovinja. Jedna od najljepših lokacija zasigurno je potopljeni brod “Barron Gautsch” u okolici Rovinja. Brod je potopljen 1914. i budući da se nalazi na velikoj dubini, do njega mogu samo iskusniji ronioci, no možda Vam baš to bude poticaj.
Ostaje Vam se na morskoj površini? Možete naučiti jedriti ili surfati, ako dosad niste, ili možete unajmiti surf i krenuti u igru s valovima. Avanturisti koji ostaju na kopnu doći će na svoje u blizini Limskog kanala gdje se na sjevernoj strani nalazi stijena pogodna za penjanje.
Zasigurno će biti zanimljivo promotriti Rovinj i okolicu iz zraka, čime će Vam se otvoriti jedna potpuno nova dimenzija, pa krenite na zmajarenje ili padobranstvo.
Za kraj, ne smijemo zaboraviti ljubitelje biciklizma. Budući da se cijelim istarskim poluotokom proteže biciklistička staza, ne preostaje Vam da se uputite na upoznavanje Rovinja, kao i njegove bliže i dalje okolice-ovisno o Vašoj kondiciji-i iz ove perspektive.

 

Zabava i noćni život

Ovisno o tome kakav tip zabave volite, odabrat ćete Vašu varijantu noćnog, ili večernjeg života. Volite li jednostavno duge, romantične šetnje uz more, možete započeti s tim, a onda krenuti na neki dobar koncert ili izložbu.
U Franjevačkom se samostanu često održavaju koncerti ozbiljne glazbe, a na terasama brojnih hotela i restorana često svira neka ugodna glazba uz koju se može zaplesati, ili popiti čašu vina uz ugodan razgovor.Ako ipak više volite žešći tip zabave, tu su diskoteke u Rovinju u kojima se možete naplesati i ludo zabaviti. Naravno, nismo zaboravili ni dnevnu zabavu. Na plažama u Rovinju možete se zabaviti vozeći jet ski ili surfajući, a u zabavnom centru Monvi nalazi se cijela tvornica dobre zabave.